За нас

Рибарска област

Рибарска област Бяла - Долни чифлик - Аврен


Рибарската област включва 3 общини – Бяла, Долни чифлик и Аврен с обща територия от около 1004 км2. Трите общини разположени в съседсво се намират в североизточен район за планиране с център Варна.

Община Бяла се простира върху площ от 162 км2 и е раположена в центрлната част на българоското Черноморско крайбрежие. На север и северозапад граничи с община Долни чифлик, на юг и югозапад с община Несебър (Бургаска област), на изток граничи с Черно море. Общината включва 6 населени места: гр. Бяла, с. Горица, с. Дюлино, с. Господиново, с. Попович и с. Самотино. Административен център на общината е гр. Бяла, който се намира почти на равно отстояние от двата областни града – Варна (50 км.) и Бургас (70 км.).

Община Долни чифлик се намира в Североизточна България, в подножието на Източна Стара планина разположена по поречието на р. Камчия. На изток общината граничи с Черно море, на запад с община Дългопол, на север с община Аврен, северозапад с община Провадия, а на юг с общините Бяла, Несебър и Поморие. Център на Общината е град Долни чифлик. Намира се в област с административен център Варна. Община Долни чифлик включва 17 населени места /1 град и 16 села/: гр. Долни чифлик, с. Булаир, с. Бълдарево, с. Венелин, с. Голица, с. Горен чифлик, с. Гроздьово, с. Детелина, с. Кривини, с. Нова шипка, с. Ново оряхово, с. Пчелник, с. Рудник, с. Солник, с. Старо Оряхово, с. Шкорпиловци, с. Юнец. Общата площ на общината е 486 кв. км, която представлява 13% от територията на област Варна и я нарежда на трето място по територия във Варненска област.

Община Аврен се намира в централната част на Варненска област и заема площ от 356 кв.км. Съседни общини са Варна, Белослав и Девня – на север, Провадия – на запад и Долни Чифлик – на юг. На изток общината има излаз на Черно море, като бреговата ивица е с дължина около 20 км. Общината се състои от 17 села: Аврен, Бенковкси, Приселци, Синдел, Дъбравино, Садово, Близнаци, Китка, Круша, Тръстиково, Царевци, Казашка река, Равна гора, Болярци, Юнак, Добри дол, Здравец.

Характеристика на рибарската област: /Word .doc, 2.18 MB /свали файла


АктуалноПРИЕМ НА ПРОЕКТИ

 
© МИРГ Български черноморски сговор Бяла - Долни чифлик - Аврен 2012